Szántó & Mikó Építészek Kft.

József Attila Tanulmányi és Információs Központ – Szeged

bal

Rendeltetés

Egymillió kötetes egyetemi könyvtár, szabadpolcos olvasóterekkel és raktárakkal, számítógépes tanulóterekkel. Oktatási- és konferencia központ, 700 fős előadóteremmel, 3 db 180 fős szekció teremmel. Terepszint alatti parkoló 170 gépkocsi részére.

Helyszín

Városi lakóövezetben fekvő parkterület, két szomszédos középület metszésvonalai közé illeszett beépítés. Az épület főbejárata a Rendezési terv szerinti szanálás eredményeként a belvárosból vezető gyalogos tengely jövőbeni végpontja.

Koncepció

Az épület térbeli elrendezése áttekinthető, tömör. A szabadpolcos olvasói terek a szomszédos egyetemi épület felőli északi tájolású parkra néznek. Az épület hossztengelye mentén átlátható, térfalat adó funkció nem került a középső traktusba, csak előkert, előcsarnok, vertikális közlekedők, hidak és fedett olvasókert. Ez a nagy belmagasságú, üveggel fedett térsor képezi az épület belső tengelyét. Az épület derékszögű koordináta rendszerébe egy, a meglévő egyetemi épület hossztengelyével párhuzamos tengely hasít bele.

Térbeli elrendezés

Az épület építészeti karakterét egy hossztengely menti sávos elrendezés adja. A természetes megvilágítást és csendet igénylő szabadpolcos olvasó és tanuló termek a belső udvar két oldalán helyezkednek el, transzparens üveghomlokzatokkal. A tömör térfalat adó zárt raktárak, irodák, kiszolgáló és gépészeti terek, valamint az előadótermek az épület dél felőli szélső sávjában helyezkednek el. Ez az oldal zaj, hőterhelési és környezeti szempontból egyaránt a legmostohább, ezért ebben az irányban az épület zárkózott hatást mutat. Az eltérő funkciójú és homlokzati megjelenésű épülettömböket egységes tető fogja össze, zárt idomba rendezve az épület kontúrját, kijelölve a tömb határvonalait.

Anyaghasználat

Az épületen használt anyagok természetes felületükkel és színükkel jelennek meg.

A homlokzatokon festett beton és nyerstégla felületek, szürke alumínium profilos vagy strukturált szerkezetű, víztiszta üvegezésű falak, alumínium lamellás külső és vászon belső árnyékolók jelennek meg.  A belső padlóurkolatok római travertin, szürke padlószőnyeg, fa szalagparketta, a belső ajtók natúr fa felületűek.

Felelős építész tervezők. Mikó László, Szántó Tibor

Építész munkatársak: Fazakas Bálint, Kürtösi Péter, Nagy Sándor, Robotka Tamás,

Bréda Szilveszter, Svejkovszky Anita

Bruttó alapterület: 25 ezer m2

Átadás: 2004

Thumbnail 1
Thumbnail 2
Thumbnail 3
Thumbnail 4
Thumbnail 5
Thumbnail 6
Thumbnail 7
Thumbnail 8
Thumbnail 9
Thumbnail 10
Thumbnail 11
Thumbnail 12
Thumbnail 13
Thumbnail 13
previous arrow
next arrow