Szántó & Mikó Építészek Kft.

a&o Hostel – Budapest, VII. Csengery utca

Az épület Budapest belvárosában, a Dob utca – Csengery utca sarkán zártsorú beépítésben áll. 1896-ban épült kártyagyár céljára majd kerületi elöljáróság működött benne.   A pince, földszint, 3 emelet, padlástér magasságú épület korára jellemző belső udvaros, körfolyosós elrendezésű volt. Homlokzatai, nyílászárói, kapubejárója szecessziós motívumokkal gazdagon díszített, Dob utcai szomszédja Hegedűs Ármin által tervezett helyi védettségű iskolaépület.

A tervezett létesítmény funkciója közösségi szálláshely, üzemeltetője az a&o Hostels. Az épület átalakításával, a padlástér beépítésével és a tetőidom udvari oldalra néző síkjainak megemelésével létrejött létesítmény kapacitása 114 szoba és 406 ágy. A szobák 2, 4, 6 ágyasak, hagyományos és emeletes ággyal felszerelve, minden szobához mosdó, wc és zuhany tartozik. A hátsó cselédlépcső elbontásra és megszélesítésre került, a belső udvarban két új üvegezett felvonó létesült. 

A földszinten a Hostel főbejárati előcsarnoka mellett recepció+bárpult, reggeliző, 300 adagos befejező konyha létesült.

Az épület szecessziós elemeket tartalmazó vakolt utcai homlokzatai a megmaradt részletekről vett minta alapján kerültek felújításra. Az összes homlokzati nyílászárót és a díszes főbejárati kaput az eredetiekkel azonos profilírozással, hőszigetelő üvegezéssel gyártottak újra. Az utcai homlokzatok földszinti portáljai korszerű alumínium – üveg szerkezetek.

 

Felelős építész tervező: Mikó László

Építész munkatársak: Juhász Kristóf, Pék Elemér

Átadás: 2020

Bruttó alapterület: 4170 m2

Fotó: Hlinka Zsolt

Thumbnail 1
Thumbnail 2
Thumbnail 3
Thumbnail 4
Thumbnail 5
Thumbnail 6
Thumbnail 7
Thumbnail 8
Thumbnail 9
Thumbnail 10
Thumbnail 11
Thumbnail 12
Thumbnail 13
Thumbnail 14
previous arrow
next arrow