Szántó & Mikó Építészek Kft.

Dagály Strandfürdő és Uszoda fejlesztése – Budapest, XIII. Népfürdő utca

A Dagály Strandfürdő és Uszoda fejlesztésére a szolgáltatások körének bővítése, ezen belül a téli használat lehetőségének növelése, a korszerűtlen műszaki megoldások kiváltása, valamint a telken megépülő Duna Úszóaréna által szanált funkciók pótlása miatt van szükség.

A Koncepcióterv építészeti célkitűzése, hogy az új épületek a megmaradó épületekkel együtt a Strandfürdő számára jól működő funkcionális rendszert és egységes építészeti megjelenést biztosítsanak. A két fejlesztés egy telken valósul meg, ezért azok tervezési, ütemezési, organizációs és üzemeltetési kérdései kölcsönös egymásrautaltságban és szoros összefüggésben állnak egymással.

A tervezett létesítmény nyári egyidejű használati létszáma 4200 fő, téli öltöző kapacitása 1060 fő. A tervezési program az alábbi elemeket tartalmazza. Új gyermekparadicsom, 33 x 22 m sportmedence, 12 x 6,5 m tanmedence, 10, 15 és 20 m magas induló szintű csúszdatorony, szauna világ, gyógyászati épület megépítése és termálmedencék átépítése és lefedése. A medencecsarnok légterében galériás közlekedőrendszer épül, mely összeköti a Főépület emeleti öltözőjét, és a galériaszinti büfét, továbbá lehetővé teszi a fürdőközönség részére a gyermekparadicsom érintése nélkül a sportmedencék megközelítését. Közlekedési tengelye a nyugati napos oldalon halad, felfűzve a Főépület déli lépcsőházát, a meglevő termálmedencék és pihenőjük terét és az új gyógyászati tereket és a szauna világ terét, valamint a csúszdák érkező terét. Ez a közlekedési tengely egy légtérben van a medencecsarnok galériás légterével, biztosítva ezáltal a fürdőközönség térbeli orientációját. Ennek a tengelynek a végére telepítjük a függőkertre néző látvány felvonót, mely a pince, földszint és galéria szinteket köti össze és biztosítja egyben a Főépület akadálymentes használatát is.

A tervezési program a Főépület felújítását is tartalmazza, a közönségforgalmi terek, pénztárak, öltözők, vizesblokkok átépítésével.

Az új nyári pénztár és öltöző épület között szabad átjárást biztosító tengelyt alakítottunk ki, melyet a négy meglevő kültéri medence fókuszára irányítottunk. Ez a tengely – kis eltéréssel – megegyezik a XIII. kerület fejlesztési tervében szereplő, a Forgách utcai Metro megálló és a Népfürdő utca között „Dagály Sétány” néven tervezett gyalogos tengellyel.  A nyári főbejárati épület bal oldali szárnyában pénztárak, földszintjén és emeletén vetkőző kabinos öltözők épülnek,  jobb oldali szárnyában pénztárak, kiszolgáló helyiségek, büfé és üzlet létesül.

A Duna Úszóaréna építése miatt megszűnő központi büfésor, valamint a területen elszórt, elbontandó büfé pavilonok pótlására új nyári üzemű vendéglátó épület épül, tetőteraszán fedett drinkbárral. A strand megszűnő gazdasági bejárata és üzemeltetési épülete helyett a telek déli végén új gazdasági bejárat és üzemeltetési épület létesül.  A területen új 50 x 25 m-es medence és hullámmedence  épül, a meglévő medencék felújításra kerülnek.

Koncepcióterv, építési engedélyezési terv elkészülte és a kiviteli terv 75%-os készültsége után a beruházás leállításra került.

Építész tervező: Mikó László

Építész munkatársak: Klopp András, Szabó Henrietta, Szabó Zoltán, Berkes Ádám

Tervezés éve: 2014-2015

Thumbnail 1
Thumbnail 2
Thumbnail 3
Thumbnail 4
Thumbnail 5
Thumbnail 6
Thumbnail 7
Thumbnail 8
Thumbnail 9
Thumbnail 10
Thumbnail 11
Thumbnail 12
Thumbnail 13
Thumbnail 14
Thumbnail 15
Thumbnail 16
Thumbnail 17
Thumbnail 18
Thumbnail 19
Thumbnail 20
Thumbnail 21
Thumbnail 22
previous arrow
next arrow