Szántó & Mikó Építészek Kft.

Kecskeméti Versenyuszoda és Élményfürdő

A létesítmény helyszíne a város sport és szabadidő területe. A telket délről a strand, nyugat felől egy tórendszer határolja, mely pazar természeti környezetet biztosít az élményfürdő kültéri medencéinek és kertjének. Az épület együttest egy 100 szobás szálloda egészíti majd ki, mely az élményfürdőhöz csatlakozik, folytatva a megkezdett lineáris telepítési és tömegalakítási koncepciót.

A 13.000 m2 alapterületű létesítményben 2.900 m2 vízfelület, 700 fős lelátó, wellness-, fitness- és szauna- részleg létesült, vendéglátó terekkel kiegészülve. Az uszoda 50×25 m-es versenymedencével, 16×25-es bemelegítő medencével és tanmedencével rendelkezik. Az élményfürdő területén hullám- és kalandmedencék, sodrófolyosó, csúszdák valamint termál medencék létesültek, folyamatos vízfelülettel csatlakozó kültéri medencékkel. A létesítmény összes beltéri vízfelülete a terepszinten helyezkedik el, a terek átláthatósága folytán vizuális kapcsolattal a kültéri medencékkel és a tórendszerrel.

Az épület térbeli rendje, formája és terei egyedi hangulatot teremt és a vizi sport és szabadidő eltöltésének kötetlen élményét nyújta. Az épület tömegét hosszirányú sávokra szabdalva és a sávokat a belső terek magassági igényeihez rugalmasan igazítva egy hullámzó tömeg jön létre. A sávok szélességét a funkcionális egységek határozzák meg, melynek jellemző elemei a versenyuszoda illetve az élményfürdő medenceterei valamint a közéjük ékelődő kiszolgáló sáv. A sávok eltérő magassága révén a terek oldalról kapnak bevilágítást és a természetes fény minden napszakban átjárja az épületet. Az alumínium lemez héjalás íves sarokképzéssel zárt homlokzatként fordul le a végfalakon, erőteljes kontrasztot teremtve a hosszhomlokzatok nyitottságával szemben. Az épület vasbeton szerkezetű, a 30 ill. 40 m fesztávolságú csarnokterek lefedése rétegelt ragasztott fa tartószerkezettel készül,a homlokzati oldalakon karakteres fa szerkezetű „V” támaszokkal. A tömegalakítás és homlokzatképzés erőteljes horizontalitását a csúszdatorony vertikális hangsúlya ellenpontozza.

A nagy kiterjedésű épületen kevés számú, természetes anyag használatával – fehér vakolt falfelületek, natúr fa szerkezet, egységes kerámia burkolat, alumínium héjalás és beltéri álmennyezet, transzparens oldal falak – a vízfelületek megnyugtató környezete jött létre.

  • Generál tervező: CÉH Zrt
  • Felelős építész tervező: Mikó László
  • Építész tervezőtárs: Fazakas Bálint, Kürtösi Péter
  • Építész munkatárs: Klopp András, Nagy Sándor, Németh Ákos, Gaschler Gábor
  • Átadás éve: 2011.
Thumbnail 1
Thumbnail 2
Thumbnail 3
Thumbnail 4
Thumbnail 5
Thumbnail 6
previous arrow
next arrow