Szántó & Mikó Építészek Kft.

Lakóépület – Budapest, XIII. Tüzér utca

A főváros jelenleg legdinamikusabban fejlődő kerületében található telek déli oldalhatárán 4 szintes lakóépület, északi oldalhatárán egy 10 m széles beépítetlen sáv után 10 szintes panelépület áll, míg a nyugati telekszomszéd üres.

A lakóépület középmagas, 3 pinceszint, földszint és 8 emeleti szint ráépítéssel. A pinceszintek a telek csaknem teljes beépítésével épülnek, amiket egyirányú forgalmat biztosító rámpa köt össze. A pincében 56 gépkocsi elhelyezése biztosított. Az szinteket egy háromkarú nyitott lépcsőház és felvonó köti össze. A társasház a terepszint felett a rendezési terv előírásait követve zártsorú utcai beépítéssel és hátsó udvarral épült. A szomszédos panelház irányában az épület az emeleti szinteken a közterület légterét hasznosítja, a földszinten ill. az I. emelet egy részén áthajtót biztosítva a panelház parkolója felé. A lakóépület alaprajzi elrendezése belső udvaros, függőfolyosós. A főbejárati kapualj a lépcsőházhoz hasonlóan nyitott légterű.
Az 1-7 emeleti szinteken, változatos elrendezésben összesen 53 lakás épült. A 8. emeleten a homlokzati síktól hátrahúzva 5 darab teraszos lakás található.

Felelős építész tervező: Mikó László
Építész munkatársak: Kós Mihály, Gábor Kálmán, Kormányos Anna, Varga Zsolt
Átadás: 2008

Thumbnail 1
Thumbnail 2
Thumbnail 3
Thumbnail 4
Thumbnail 5
Thumbnail 6
Thumbnail 8
Thumbnail 9
previous arrow
next arrow