Szántó & Mikó Építészek Kft.

Légiforgalmi irányító központ (ANS-III épület) – Budapest XVIII.

Koncepció

AZ ANS II épületegyüttesének telepítési koncepciója, térszervezési – építészeti szándéka és részletei egyaránt egy tiszta, határozott és erőteljes gondolkodást képvisel, mely magas építészeti minőséget eredményez. (Építész: Nagy Tamás) Ennek tükrében az alapkoncepció folytatását tűztük ki célul.

Az ANS II épületének közlekedési tengelyét keleti irányban meghosszabbítva, arra merőleges tengelyű „fürtökre” szerveztük a funkciókat. A tanteremi, könyvtári és igazgatósági funkciókat az eredeti, haránt fekvő tömbök mintájára alakítottuk ki, egy kéttraktusos ill. egy egytraktusos szárnyban, melyhez a konferencia és szimulátor tömb közvetlenül kapcsolódik. Az irodák és tartalék irodák a hossztengely mentén helyezkednek el. 

A két új haránt fekvő tömb egymással ill. az ANS II utolsó épületszárnyával az eredetiekkel egyező szélességű udvarokat zárnak közre. Ezzel a gesztussal a bővítés az eredeti épület – udvar ritmusát folytatja egy további szárnnyal és egy jelentős méretű tömbbel lezárva azt.

Az ANS III ütem gyalogos főbejárata és előcsarnoka az új udvarról nyílóan a hossz szárnyban került kialakításra. A két lépcső és liftblokk a hossz szárnyban -az ANS II mintájára- a haránt közlekedőkre fűzve helyezkedik el, a teherfelvonó a gazdasági bejárat közelében, az épület keleti végén helyezkedik el.

Az új szárnyak az eredetiekkel egyező szerkezeti renddel és szintmagassággal létesülnek.

Az F+3 szintes felépítmény alatt két pinceszintet javaslunk kialakítani, gépkocsi parkoló ill. gépészeti, gazdasági ellátó és raktári funkciók részére.

Az ANS III ütem homlokzatképzése minden vonatkozásában folytatja a korábbi ütem anyaghasználatát és részletképzéseit.

Új elemként jelenik meg a konferencia terem és az OPS irányítóterem előtti áttört téglafal, mely a födémsávokban vasbeton gerendákon nyugszik és az épülethez acél gerendák kötik.

Felelős építész tervezők: Mikó László, Nagy Sándor

Építész munkatársak: Balogh Zsuzsa, Takács Gergely

Tervezés éve: 2007

Díjazás: megvétel

Thumbnail 1
Thumbnail 2
Thumbnail 3
Thumbnail 4
Thumbnail 5
Thumbnail 6
Thumbnail 8
previous arrow
next arrow