Szántó & Mikó Építészek Kft.

Nagy Kiállítótér Pályázat, Pécs

Megközelítés: a Nagy Kiállítótér közönségforgalmi megközelítését a Káptalan utca mentén húzódó fal enyhe befordításával és az utcaszintről a járdaszintre felvezető lépcsővel oldottuk meg. Az így létrejövő térbővület megfelelő építészeti felvezetést biztosít a Kiállítótér új épületének. A szabadtéri színpadot a telek nyugati oldalára telepítettük és bejáratát a meglévő gyalogos kapu felhasználásával biztosítottuk.
A kiállítótér földszintjét a Káptalan utca menti faltól hátrahúzva alakítottuk ki, így a Káptalan utca felöl bármelyik bejáraton át érkezve a Múzeumkert területe körüljárható.
A kiállítótér teherforgalmi kapcsolatát a Káptalan utca felől, a telek legmélyebb pontján javasoltuk kialakítani. Térszervezési koncepció
Az épület funkcionális elrendezésének kiinduló szempontja volt, hogy a Nagy Kiállítótér időszakos kiállítása a földszintre, a teherszállítással azonos szintre, míg a Modern Magyar Képtár állandó kiállítása az emeletre kerüljön. Az időszakos kiállítótérnél összefüggő, nagy fesztávolságú tereket terveztünk, az állandó kiállításnál hosszanti nagy térre felfűzött termek sorozatát alakítottuk ki. A kiállítóterek természetes megvilágítását északra tájolt fényaknák biztosítják, melyek elsősorban az állandó, közvetetten az alatta lévő időszakos kiállítótér egy részének biztosítanak szűrt, indirekt fényt. A fényaknák mindkét szinten, egymástól függetlenül teljes mértékben elsötétíthetőek. Az irodai és restaurátori funkciók a II. emeleti szintre kerültek.
A jelentős térszín alatti beépítést a telek nyugati oldalára helyeztük, ahol a jövőben mélygarázs épül, így a keleti oldal eredeti terepe és növényzete háborítatlan marad. Az épület tetőfelülete a terepviszonyokhoz alkalmazkodó szerpentin mentén végigjárható tető. A tetőfelület észak-déli főtengelye a Káptalan u. 4. sz. udvarából áthozott Pierre Székely szobrok bemutatására szolgál és a város felé néző fedett kilátóban végződik. A Nagy Kiállítótér földszintjét a szomszédos meglévő épület (Káptalan u. 4.) első emeletével összekötő gyaloghíd a régi és az új épületet szerves egységgé forrasztja.

Felelős építész tervezők: Mikó László, Nagy Sándor, Szántó Tibor
Építész munkatársak: Balogh Zsuzsa, Perger Balázs
Tervezés éve:2007

 

Thumbnail 1
Thumbnail 2
Thumbnail 3
Thumbnail 4
Thumbnail 5
Thumbnail 6
Thumbnail 7
previous arrow
next arrow