Szántó & Mikó Építészek Kft.

Tudásközpont Pályázat, Pécs

Elhelyezkedés: A tervezési helyszín Pécs egyetemi városrészéhez kapcsolódó hátrányos helyzetű terület. A környező beépítések mind kiszolgáló oldalukat fordítják telkünkre. Ezért cél volt, hogy az új épület (később épületegyüttes) környezetét önnön erejével rendezni képes legyen. Az Univesitas utcára merőlegesen szervezett telepítés számol a távlati tervekkel. Az épület előtt álló benzinút elbontásával és helyén létesülő négyzetes park megjelenésével, valamint az ezzel szomszédos telkek 20 méteres építménymagasságú, zárt sorú beépítésével. Így kiemelt helyzetbe kerül az új épület a Zsolnay utcán a város felől érkezők számára. A fenti állapot kialakulásáig is jól működik az épület, hiszen utcavonaltól számított 18 méteres hátrahúzás megfelelő rálátást és megközelítést biztosít.
Az egyetemisták és a gyalogosok által használt Universitas utca kiteresedését rávezető fasorral, burkolatokkal, egy nagy léptékű kerámia térplasztikával és szabad vízfelületekkel tesszük városi térré.
További gyalogos közlekedést biztosít majd az épület átellenes oldalára érkező tervezett villamos. Ma a Zsolnay utcán (6-os számú országos főút) haladó helyi és helyközi buszjáratok biztosítják a közforgalmú közlekedést. Koncepció:
Az épület északi irányban, a Mecsek felé nyitott belső fedett átrium köré szervezett U alakú tömeg. Alapvető szerkesztési elve az átláthatóság, így a látogató a Tudásközpontba lépve könnyedén felismeri a térbeli közlekedési rendet.
Az előcsarnokhoz kapcsolódik két 200 fős egyetemi előadóterem, melyeket összenyitva egy aréna elrendezésű 400-450 fős tér hozható létre.

A két könyvtári állományt flexibilisen változatható galériás terekbe helyeztük. Itt a szabadponcos rendszer 2,40 méter, az olvasóterek 5,55 méteres belmagasságot kaptak. A nagyolvasók mellett az elvonulni vágyókank intim olvasóterek létesülnek a külső homlokzatok mentén.
A IV. emeleti galériaszint tanuló- és munkaszobák kialakítására alkalmas felülvilágított tér. A tetőszintre pálmakert és panorámaétterem kerül. Ez az attraktív közfunkció kilátóként is kiválló, mindemellett a könyvtár helyét is megjelöli a város egyes pontjairól nézve. A Tudásközpont homlokzata két rétegből áll. A belső szabad kezelésű, fém vázra szerelt, 3 rétegű üvegezésű, szalagablak és falszerkezet. Ez 36 cm vastag hőszigeteléssel készül, kívül fekete üvegfátyolszövet belül akkusztikus farost–gipszkarton lemez borítással. A külső héjat kerámiából készült lamella elemekből alkotják, melyeket a födémekre erősített acél váz hord. Az elemek fagyállóak. Mázrétegükre a Zsolnay gyár színeit alkalmazzuk. Törtfehér, törtsárga, türkiz, mélykék és lila. Ezek részben motorosan vízszintes tengelyük körül elforgathatók. A homlokzati lamellák mellett a Mecsekről nyíló rálátás miatt a tető is mázas kerámiaburkolatot kap, ötödik homlokzatként. Itt hálós rendszerben négyzetes lapok készülnek.
Fontos az épület éjszakai megjelenése is. Ezért a kerámia elemek élükben mázuk színével megegyező LED világítást kapnak. Az épület hőellátását és hűtését a jelenleg elérhető leggazdaságosabb megoldásra terveztük. A föld hőjét talajszondával és hőszivattyúval felhasználva kizárólag a csúcsigények idején (december és január, illetve július és augusztus) van szükség a távhő és a hűtőgépek használatára.

Feleleős építész tervező: Mikó László
Építész munkatársak: Scherer Márton, Takács Gergely, Vértesi Viktor
Tervezés éve: 2007

Díjazás: megvétel

Thumbnail 1
Thumbnail 2
Thumbnail 3
Thumbnail 4
Thumbnail 5
Thumbnail 6
Thumbnail 7
Thumbnail 7
Thumbnail 7
previous arrow
next arrow