Szántó & Mikó Építészek Kft.

Volt Zichy kastély rekonstrukciója - Vajta

A vajtai kastély Pollack Mihály postumus alkotása. Fél évszázaddal a Mester halála után épült meg, más helyszínen, mint a tervezett volt. Szokatlan elhatározás lehetett 1923-ban klasszicista stílusú építkezésbe kezdeni, az eredmény azonban tiszteletet parancsoló: jó arányú, stílusában tiszta, a részletekig hiteles, értékálló alkotás született, melynek nemes, kiegyensúlyozott tömege és homlokzatai, térarányai és térkapcsolatai tükrözik az eredeti tervet.

A kastély funkcionális rendje a XIX. századi kastélyok szokásos belső elrendezését idézte: a központi részt a társasági élet és a vendégfogadás nagyvonalú terei valamint a család lakóterei képezték, az oldalszárnyakban voltak a vendégszobák, az alagsorban a kiszolgáló terek és a cselédség. Az ökörszem ablakokkal gyéren megvilágított padlásteret nagyméretű, elegáns, mérnöki kötésekkel összeállított fedélszerkezettel fedték, mintha tetőtérbeépítéshez készítették volna elő. A vajtai kastély megvalósítói Schmidt Miksa vezetésével értéket alkottak, ha nem is újat, de a régit újra.

Az új tulajdonos, a Calvary Golgota Keresztény Gyülekezet kaliforniai központjából terjedt világszerte. A kastély új neve Bibliai Iskola és Konferenciaközpont, lényegében mindkettő bentlakásos, kisebb-nagyobb csoportokban szervezett foglalkozásokat és szabadidős tevékenységeket jelöl. Legfontosabb hitéleti termük az újonnan kialakított tetőtérben kapott helyet. Ez egy 250 fő befogadására alkalmas előadóterem színpaddal, audiovizuális és szcenikai berendezésekkel felszerelve.

A kastély egy teljes szinttel (a tetőtérrel), alapterületének harmadával bővült úgy, hogy az még ma is megfelel az eredeti, Pollack-féle tervnek, amihez képest viszont immár kétharmad résszel (az alagsorral is) nagyobb. A rekonstrukció legfőbb erénye éppen ez a többletteljesítmény, amit nem annyira az épület fizikai átalakításával, hanem meglévő adottságainak óvatos felfejtésével sikerült nyerni.

A park rekonstrukció jelentős ritkítással, szabadtéri előadó, esőházak, sportpályák, úszómedence kialakításával valósult meg.

Felelős építész tervezők: Szántó Tibor, Jelenik Katalin
Építész munkatársak: Fazakas Bálint, Kürtösi Péter, Robotka Tamás, Perger Balázs
Átadás: 2000

Thumbnail 1
Thumbnail 2
Thumbnail 3
Thumbnail 4
Thumbnail 5
Thumbnail 6
Thumbnail 7
Thumbnail 8
Thumbnail 9
Thumbnail 10
Thumbnail 11
Thumbnail 12
Thumbnail 13
Thumbnail 14
Thumbnail 15
Thumbnail 16
Thumbnail 17
Thumbnail 18
previous arrow
next arrow